INICIJATIVA - Rijeka Pliva - Park prirode

Inicijativa dostavljena Uredu načelnika Općine Jajce, SB Kanton, Federacija BiH.

Sportsko ribolovna udruga “Zlatovčica” Jajce i njen predsjednik, pokrenuli su inicijativu da se tok rijeke Plive (zajedno sa Velikim i Malim jezerom) uredi kao park prirode. U suradnji sa opštinom Jajce, opštinama u susjedstvu ,turističkom zajednicom, drugim udrugama (kajakaši, planinari, ekolozi) pokrenuti aktivnosti na realizaciji ideje u stvarnost.

Promatrajući rijeku Plivu u kontekstu njene prirodne ljepote i potencijala, prije svega kao resursa pitke vode, staništa ptica močvarica ,izrazito salmonidne vode sa autohtonim vrstama riba, te njeno okruženje ( kulturno povijesno bogatstvo, folklor, arhitektura, mnoštvo spomenika, šume i planine), smatramo da je taj kapacitet nedovoljno iskorišten. Prije svega cilj inicijative je rijeku Plivu i okruženje učiniti ekološkom oazom pod zaštitom države. Primjer za ovo nam je Una-Park prirode Bihać. Sigurno je da rijeka Pliva i okruženje nimalo ne zaostaje za Unom i da nudi isti ako ne i veći potencijal. Smatramo da je ovaj korak nužan iz razloga što je sveukupan prostor same rijeke i okruženja značajno devastiran i onečišćen.

Već sada imamo u ponudi sportove na vodi (sportsko rekreativni ribolov, veslanje, rafting, skokovi sa vodopada), značajne smještajne kapacitete (hoteli, moteli i auto-kamp), kulturno historijsku baštinu.

Postojeće sadržaje i kapacitete treba unaprijediti, dopuniti te ujediniti u jedinstven projekat. Ovo nije moguće provesti bez suradnje sa opštinama uzvodno uz rijeku Plivu (Šipovo i Jezero) s obzirom da gotovo svo onečišćenje i smeće dolazi sa tog prostora.

U sklopu opšte ponude, mi ribolovci planiramo u našoj ponudi sportsko rekreativnih aktivnosti, izgraditi stazu za lov ribe udicom na plovak i lov šarana na Malom jezeru. Stoga je potrebno urediti mjesta za start pozicije takmičara (platoi) kao i pristup istim. Već postoje kapaciteti za lov pastrve iz čamca (fly-fishing i spin) na Velikom jezeru. Rukovođeni iskustvom u pripremi i provedbi 35.WFFC (svjetskog prvenstva) i zadovoljstvom takmičara učesnika na prvenstvu, smatramo da naša ponuda u sportsko rekreativnom ribolovu ima veliki potencijal kao svjetski poznata destinacija.

U suradnji sa udrugama sportskih ribolovaca iz D. Vakufa, Bugojna i G. Vakufa/Uskoplja, pokrenuli smo također zajedničke aktivnosti na uređivanju korita i obale rijeke Vrbas kao izrazito onečišćene vode, prije svega ilegalna odlagališta smeća i otpada.

Normalno, za provođenje ovih aktivnosti trebaju i značajna sredstva. Ista bi se pribavila od lokane zajednice, donatora i sponzora kao i aplikacijama kod nadležnih ministarstava na razini SB Kantona i Federacije BiH.

Očekujemo da našu inicijativu smatrate opravdanom i prihvatljivom i da ćete biti pokretač realizacije projekta prema višim razinama vlasti.


U Jajcu 10.12.2015.god. Predsjednik UO
Sadija Bašimamović

 

15 Mart 2018 Super User Novosti 20
ZAPISNIK SA SKUPŠTINE SRU “ZLATOVČICA” JAJCE Dana 23.02.2018. g. u Jajcu,velika sala općine Jajce, sa početkom u 17:00 sati, održana je redovna izvještajna Skupština Udruženja, i ista je protekla u radnoj atmosferi, uz korektnu i konstruktivnu diskusiju prisutnih članova udruženja.
13 Januar 2018 Super User Ribolovne vode Zlatovčice 337
Prema ugovoru sa Ministarstvom VPŠ SBK, SRU „Zlatovčica Jajce ima ribolovno pravo na vodama područja općine Jajce, Ribolovno područje II Zona 1 i to:

FB stranica udruženja

Posjetite našu FB stranicu SRU Zlatovčica Jajce. Ovdje možete naći sve o našem svakodnevnom radu i aktivnostima u udruženju

Youtube

Posjetite naš youtube kanal! SRU Zlatovčica Jajce